Rautateiden aaveet – tiedätkö hyvän kummitustarinan?

Kummitusjunat ovat tuttuja monista huvipuistoista. Niiden matkassa pääsee näkemään enemmän tai vähemmän pelottavia hahmoja ja kokemaan aitoa camp-henkistä ilottelua Halloween-henkisissä kulisseissa. Ympäri maailmaa kerrotaan kuitenkin myös kummitusjunista, joiden mukana matkaa henkiä tuonpuoleisesta vailla määränpäätä.

Yksi kuuluisimmista kummitusjunista on Abraham Lincolnin ruumista kuljettanut hautajaisjuna, jonka kyyditsi edesmennyttä presidenttiä ja hänen muutamaa vuotta aikaisemmin kuolleen poikansa ruumista haudattavaksi Washingtonista Springfieldiin vuonna 1865. Lincolnin lesken vastustuksesta huolimatta juna lähti Washingtonin asemalta 24. huhtikuuta ja kulkien Baltimoren, Philadelphian, Harrisburgin, New York City, Albanyn, Buffalon, Clevelandin, Columbuksen, Indianapoliksen ja Chicagon halki se saapui viimein Springfieldiin 3. toukokuuta. Hautajaisjunan tarkoituksena oli näyttää salamurhan uhriksi joutuneen presidentin arkku kunniavartiossa reitin varrella olevissa kaupungeissa. Hautajaissaattue sai paljon huomiota ja ihmiset kokoontuivat kaikissa osavaltioissa vuorokauden ajasta riippumatta osoittamaan kunnioitustaan Lincolnille rautatien varrelle.

File:LincolnTrain.jpeg
Presidentti Abraham Lincolnin ja hänen poikansa ruumiita kuljettaneen junana veturi. Kuva: Wikimedia Commons.

Hautajaisaattueen reitin varrella elävät ihmiset ovat raportoineet vuosikymmeniä tapahtuneen jälkeen nähneensä tai kuulleensa Lincolnin hautajaisjunan kulkevan raiteita pitkin historiallisena vuosipäivänä. Kellot pysähtyvät kummitusjunan viilettäessä ohi äänettömästi jääkylmiksi muuttuneita raiteita pitkin. Raiteiden siirtäminenkään ei vaikuta junan kulkuun, sillä sen kerrotaan kulkevan tismalleen samaa reittiä kuin vuonna 1865, oli reitillä nykyään raiteita tai ei. Vaunuihin sisälle nähneet ihmiset ovat kuvailleet, miten arkkua vartioivat nykyään luurangot, joilla on päällään vanhanaikainen sotilasunivormu. 

Myös meillä Suomessa kerrotaan juniin liittyvistä henkimaailman olennoista. Kerrotaan, että viimeiseen Z-junaan Lahdesta Helsinkiin nousee usein Mäntsälän asemalta valkoisiin pukeutunut nainen, joka istuutuu aina samalle paikalle. Joka kerta, kuin konduktööri kysyy naiselta matkalippua, tämä katoaa kuin ei olisi koskaan junaan astunutkaan. Jostain syystä tämä valkoasuinen nainen näyttäytyy ainoastaan naiskonduktööreille. Mäntsälän asema on avattu käyttöön vasta vuonna 2006, joten kyse ei ole yhtä vanhasta kummitustarinasta kuin Abraham Lincolnin osavaltioiden läpi edelleen kulkeva hautajaissaattue.

Rautateillä kummittelevat siis sekä tuonpuoleiseen jo siirtyneet että kokonaiset veturien vetämän junat vaunuineen. Kummitustarinat kiinnostavat myös heitä, jotka kummituksiin eivät sinällään uskoisikaan. Ne kertovat kuitenkin omalla tavallaan selittämättömistä kokemuksista, jotka liittyvät usein paikan historiaan tai siellä eläneisiin ihmisiin. Mikäli tiedät tai olet kuullut erityisesti pääkaupunkiseutuun liittyvästä kummitustarinasta ja haluat jakaa tarinasi, voit lähettää sen osoitteeseen obskuriteettikabinetti[at]gmail.com. Tarinaa käytetään mahdollisesti tulevan kummituksista kertovan tietokirjan aineistona. Tässä tapauksessa otan yhteyttä tarinan lähettäjään ennen tarinan julkaisua.

Lähteet Lincolnin kummitusjunasta:

http://agraveinterest.blogspot.com/2013/04/lincolns-phantom-train.html

https://seeksghosts.blogspot.com/2014/11/lincolns-phantom-train.html