Demonikissa ja journalisteja viskelevä kongressiedustaja: Capitol-kukkulan kummitukset

Yhdysvaltain kongressitalo nousi viime viikolla otsikoihin poliittisen mellakoinnin johdosta. Tapahtuman jälkiselvittelyt jatkuvat yhä, mutta lopullisia tuomioita ja arviointeja odottaessa teen katsauksen kaksisataa vuotta vanhan kongressitalon ja sitä ympäröivän Capitol-kukkulan kummitustarinoihin. Yhteensä viidentoista eri kummituksen kerrotaan käyskentelevän alueella, joista tässä ehditään tutustua vain muutamaan. Itse kongressitalokin on kuin luotu kummittelua varten. Rakennus on suunniteltu niin, että se toistaa kaikuja kummallisesti ja ennalta-arvaamattomasti. Tietyssä kohtaa sanottu kuiskaus saattaa kulkeutua niin, että sen kuulee aivan selvänä puheena kauempaa ilman, että kukaan välissä seisova kuulee sitä. Jos tästä mekanismista ei tiedä, voi hiljaisina aikoina yllättyä jonkun ”näkymättömän” tahon puhuessa aivan korvan juuressa.

Kuiskausten lisäksi käytävillä kuljeskelevat surmattu presidentti James Garfield ja hänen surmaajansa Charles Guiteau. Reportterit taas tietävät varoa tiettyä käytävänosaa, jossa ammuttu kongressiedustaja William Taulbeen henki heittää heidän ammattikuntansa edustajia alas rappusia. Taulbeen viha journalisteja kohtaan kumpuaa todennäköisesti siitä, että hänet ampui 1890 reportteri Charles Kincaid kiihtyneen sananvaihdon päätteeksi. Kincaid oli paljastanut Taulbeen sivusuhteen kirjoituksissaan ja tämän jälkeen kaksikko oli nähnyt toisensa useasti kongressitalon käytävillä. Taubleen kerrotaan ivanneen reportteria, jonka paljastusta seuranneen skandaalin takia hänen oli täytynyt luopua virastaan. Ilmeisesti Kincaidin mitta jatkuvaa pilkkaa kohtaan täyttyi lopulta ja hän päätyi surmaamaan Taubleen. Portaikossa voi edelleen nähdä mustina läikkinä Taulbeen surmasta puuhun imeytynyttä verta.

Poliittiset väittelyt voivat joskus nostaa verenpaineen vaarallisiin lukemiin. Tämän koki myös Yhdysvaltain presidentti John Quincy Adams, jonka kerrotaan huutaneen voimakkaan vastalauseensa kiihkeässä väittelyssä nykyisessä Statuary Hallissa vuonna 1848. Tämän jälkeen hän kaatui maahan tupertuneena ja kuoli muutamaa päivää myöhemmin lähellä sijainneessa huoneessa kongressirakennuksessa. Hänen huutonsa “ei!” kaikuu edelleen huoneessa myöhään illalla talossa työskentelevien mukaan. Jotkut ovat jopa nähneet hänen hahmonsa huudon yhteydessä.

Sisällissota vaikutti myös kongressitaloon. Vuonna 1862 se muutettiin joksikin aikaa sotilassairaalaksi. Statuary Halliin sijoitettiin yli tuhat taisteluissa haavoittunutta sotilasta, ja kerrotaan edelleen, että salissa voi nähdä patsaiden joukossa myös sotilaan varjon. Salin poikki kulkiessaan voi myös kuulla yöaikaan, miten askeleet tuntuvat seuraavan ja jatkuvan jonkin aikaa, vaikka itse pysähtyisi. Joidenkin mukaan kyseinen kävelijä ei olisikaan sisällissodan aikaan kuollut sotilas, vaan talossa kuollut John Quincy Adams.

File:National Statuary Hall since July 1864 (28381182666).jpg
Statuary Hall tänä päivänä patsaskokoelmineen. Patsaiden seassa voi nähdä sisällissodan aikana kuolleen sotilaan aaveen. Kuva: USCapitol@Wikimedia Commons.

Joka yö, myös ensi yönä, puoli yhdeltä avautuvat puolustusministeriön ja armeijan komitean ovet. Ovenraosta kurkistaa silminnäkijähavaintojen mukaan vuonna 1886 kuollut John A. Logan, joka kunnostautui Meksikon ja Yhdysvaltojen välisessä sodassa sekä sisällissodassa. Aikoinaan hän toimi komitean puheenjohtajana, joten työt taitavat edelleen kutsua Logania haudan takaa. Hänet tunnistetaan hänen lempihatustaan ja hiuksistaan sekä hänen ympärillään heijastuvasta sinisestä aurasta. Vuonna 1930 työmiehet löysivät kongressitalosta suljetun huoneen, jossa oli mitä ilmeisimmin Loganin täytetty hevonen, jonka olemassaolo oli sittemmin unohdettu. Ehkäpä Logan etsii rakasta hevostaan, jonka hän halusi täyttää työpaikalleen?

Kummituskavalkadi ei olisi täydellinen ilman kummittelevaa demonikissaa. Kisuli näyttää ensisilmäyksellä sen näkevälle tavalliselta miukulta, mutta se alkaa kasvaa katsojan silmien edessä kunnes se lopulta on suuri kuin norsu! Huhut kertovat, että riivattu katti näyttäytyy aina ennen kun Yhdysvalloissa tapahtuu jotain merkittävää tai traagista. Esimerkiksi muutama päivä ennen presidentti Lincolnin salamurhaa tämä musta kissa oli nähty kongressitalon käytävillä. Viimeksi se on nähty alueella vuonna 1862, jolloin vartiomies oli ampunut sitä kohti. Tästä demonikissa oli ilmeisesti pahastunut, sillä sen jälkeen sitä ei ole enää nähty.

Lähteet:

Haunted Halls of Congress: 5 Creepy Capitol Legend

Haunted House on the Hill

Ghosts Of The National Capitol

U. S. Capitol Building