Blogista

Obskuriteettikabinettia kirjoittaa ja ylläpitää uskontotieteen väitöskirjatutkija Karolina Kouvola ellei toisin mainita. Blogin ensisijaisena tarkoituksena on kertoa kummallisia tarinoita historiasta ja myyteistä eri puolilta maailmaa eri aikakausina. Blogissa tulevat vilistämään muun muassa kummitukset, erilaiset uskomusolennot ja epätavalliset historialliset tapahtumat. Teen väitöskirjatutkimusta Suomen ruotsinkielisestä rahvaanuskosta, joten rannikkoalueen tarinoita tulee olemaan tässä blogissa mahdollisesti enemmän kuin muiden alueiden.

Blogin nimen taustalla on ajatus museoiden edeltäjistä, kuriositeettikabineteista, joiden laatikoista löytyy toinen toistaan ihmeellisempiä esineitä eri puolilta maailmaa. Samalla tavoin obskuriteettikabinetin laatikoista löytyy kummallisia tarinoita historiasta ja myyteistä eri puolilta maailmaa. Kuriositeettikabinetit eivät aina toimineet eettisesti tai ihmisarvoa kunnioittaen ja siinä obskuriteettikabinetti tekee poikkeuksen.

Jokaisen kirjoituksen alkuun merkitsen erikseen huomatuksen, jos kyseinen kirjoitus sisältää jotakin mieltä erityisesti kuohuttavaa. Jos et siis halua lukea jostain tietystä teemasta tai aiheesta, se on aivan ok ja voit valita sillä kertaa jonkin muun blogitekstin. Tutkijana vastuullani on eettinen toiminta myös historian synkempiä sävyjä tarkasteltaessa. Vaikka aiheet voivat olla tummasävyisiä, tulee niistä mielestäni kertoa kurjuudessa piehtaroimatta ja historiallisia henkilöitä kunnioittaen. Merkitsen jokaisen blogitekstin loppuun lähdeluettelon niistä kirjoista ja lähteistä, joista olen kirjoituksen koostanut.

Mikäli haluat lukea kirjoituksiani painetussa muodossa, löydät täältä teokseni Soturit: Samuraista assassiineihin (SKS, 2017), Helsingin henget: Opas aaveiden pääkaupunkiin (yhdessä Vanessa Kairulahden kanssa, SKS, 2018) ja Sodan kuningattaret: amatsoneista valkyrioihin (SKS, 2019).

Olet lämpimästi tervetullut lukemaan mitä obskuriteettikabinetin vetolaatikoista löytyy!